Trip to Punggai

>> Thursday, April 23, 2009

yep. Punggai.
We went there last Saturday.
120 km from JB, 10 km from Tg Balau, and about 5 km from Teluk Ramunia.
Nampak macam jauh tapi tak rasa jauh pun sebab jalan dia lurus jek.

It is a little known place located between Desaru and Teluk Ramunia.
Follow the signboard and you’ll notice Punggai after Bandar Penawar sign.

Bertolak dari PG pukul 10 pagi, singgah shopping kat Tesco, and dalam pukul 12 tghari tu terus bertolak ke sana.

Dari Pelentong, belok ke Tebrau, terus ke Ulu Tiram, Kota Tinggi, semuanya jem. Tak pernahlah tak jem tiap kali lalu di jalan JB - Kota Tinggi nih.
Especially time cuti-cuti begini.

Dah lepas KT, and nak masuk simpang ke Ramunia/Sg Rengit/Pengerang, barulah jalan beransur lengang.

From Kota Tinggi to TR, dalam mukim Johor Lama, kawasannya adalah felda, gugusan beberapa felda. Air Tawar 5, Lok Heng, Adela, Sening, etc etc...

The ride took about 2 hours (or so), dengan jalan yang lurus dan cantik, oil palm estate di kiri dan kanan, and dalam pukul 2.30 petang kami sampai di sana.




I never expected Punggai to have such a beautiful beach.
Since it was located just a few miles from Desaru, I thought the place would be more or less the same.

But gosh... we should reach here early!
I ran towards the soft silky sand and man... it was a perfect place to be.
The aquamarine seawater, the sweet smell of salty wind and the sky was gorgeous blue...




The chalet was quite cheap. The Sea View Resort and they charged about RM160.00 per night. 2 bedrooms with 2 queen beds and 2 bathrooms. Complete with aircond, cooking utensils, tv, sofa, 2 dining tables, a nice swimming pool and all. They even gave us extra mattresses and pillows with no extra charges ^ ^

Sangat puas hatilah.

Kami tak makan di luar pun.
Hanya memasak di chalet.
Since I didn't bring my sunblock and konon-kononnya takut hitam legam, pukul 6 ptg la baru start mandi laut sampai la 7.30 malam.
And there's only us and two other families on the beach.
Kalau org tak paksa aku naik memang sampai malam la aku berendam kat situ.

And whoaa... the magnificent sunset...

Banglo Dato' Azalina pun ada kat situ.
Mengadap laut.
*sigh*
Memang sangat jeles la dengan orang yang berumah di tepi pantai nih.

The next day, dalam pukul 1 tengahari kami pun bertolak pulang...

Tatau la orang lain tapi pada aku, memang sangat berbaloilah ke sini.
Everything was totally beautiful.
The breathtaking scenery.
Even the road.
yep.
Lalu kat jalan Punggai tu, macam lalu kat tengah bendang, dengan angin sepoi-sepoi bahasa.

hem hem.
...


Dengan penat-penat tu aku terus ke JJ Tebrau sebab ada appointment dengan my agent. Tengah dok berdiskusi, tiba-tiba one of my colleague datang.
Rupa-rupanya he bought a house with the same agent.
haha... keciknya dunia.

'kisah ke Sabah aritu tak abis lagi, kami sudah berjalan-jalan pun ke tempat lain.

hiks.

3 comments:

intanz April 24, 2009 at 6:41 PM  

hi fasha. i pun penah stayed kat situ. yeap beach dia mmg chantek & sesuwai sgt utk acara becanda di tepian pantai. hehe. haih.. tringat lak kenangan kitaorg be-BBQ kat tepi pool tuh. happening gitew. hiks

++ Fasha ++ April 24, 2009 at 7:33 PM  

INTANZ :
tu la. walopun pasir dia kelabu2 gitu and dekat plak ngan fabricators, tapi mmg kelass la dok situ kan ^ ^

+a.z.i.e+ February 2, 2010 at 1:18 AM  

Fasha,

Ada contact number seaview tak? Last i pergi 2006 and that time mgmt dia nak tukar. Tempat dia mcm tak berapa ter-urus. But, I love the scenery.

Masa u duduk tuh, dah ok ker tempatnya? bersih tak? :)

Blog Widget by LinkWithin

  © Free Blogger Templates Joy by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP