Bread Pudding with Vanilla Sauce

>> Saturday, December 19, 2009

Lately, mood adalah mau memasak sajer.
Bukan masak lauk tapi masak bebenda yang lemak berkrim macam puding ni.


Petang tadi, asyik terbayang wajah bread pudding yang aku buat aritu pastu macam teringin pulak nak makan. Balik dari ngikut my mum and abah pegi pantai Rambah tadi, terus la singgah ke Maslee beli barang-barangnya.

Tak nyempat nak buat apa, kelam-kabut la pulak aku nak masak puding roti ni. Kemaruk sangat.

Nasib baik senang je buatnya.
Campak-campak dah siap.
Vanilla sikit, cinnamon pun sikit juger untuk buang rasa hanyir telur sebab kalau terlebih nanti org yang makan tu buang angin banyak sangat lak.

Tapi puding yang kali ni macam sangat berlemak.
Terlebih susu gamaknya.
Next time harus kurangkan sikit susu pekatnya nih.
Telur aku guna 4 biji je walopon resepi sebenar kena guna 8 biji. So dah jimat kolestrol kat situ ;p

And untuk buat kuah harus kurangkan tepung custard or kalau tanak kurangkan pun bole tapi gaul atas api sekejap je la takleh lama sangat nanti sos dia terlalu pekat.

My brothers la yang tolong abihkan sebab dua-dua memang suka makan benda ni. Hubby and Abah tak suka sangat. Aku pun bila dah masak sendiri memang tak suka sangat makan. Time nak buat memang macam dah gile kemaruk.
hiks.

3 comments:

aidainora December 24, 2009 at 1:48 PM  

terliur sehhh..tetiba rasa nak mkn puding roi jugak..haha

Fuchsia December 26, 2009 at 1:26 AM  

AIDA :
ahaks. mmg sedaps tapi bila dah slalu buat sendiri rase mcm tak berapa nak mkn lak. bagus gak so takde la aku gemuk dasat sgt ;p

Anonymous January 23, 2010 at 4:55 AM  

Hello everyone! Who knows where to upload the film Avatar?
I even bought the film Avatar for a SMS to http://rsskino.ru/kinofilm/avatar.html , the link was, but download fails, the system will boot quite strange cocoa something.
Men, advise where to normal as quickly download film avatar?

Blog Widget by LinkWithin

  © Free Blogger Templates Joy by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP